אם חוויתם הטרדה מינית, החוק מציע שני הליכים אפשריים – ההליך האזרחי וההליך הפלילי.
במאמר זה נתמקד בהליך האזרחי הכולל הגשת תביעה אזרחית במטרה לקבל פיצויים מהגורם המטריד, או מהמעסיק ומקום העבודה כאשר התרחשה הטרדה מינית במסגרת העבודה.
את מי תובעים?
אישה או גבר שנפגעו מינית רשאים לתבוע פיצויים בגין הנזקים שנגרמו להם. במעמד התביעה, התיק ינוהל מול הגורם המטריד ישירות או מול גורם בעל אחריות כמו המעסיק. תביעה זו תוכל להיות מוגשת גם במקביל להליך הפלילי וללא שום קשר אליו, אך ישנו יתרון במצב שבו המטריד נמצא אשם בגרימת העבירה בדין הפלילי.
במצב הזה, אין ספק בנוגע לגרימת האחריות שלו ולכן כל שנותר הוא להוכיח את הנזק שנגרם לנפגע/ת במסגרת ההליך האזרחי כתוצאה מאותה הטרדה.
הליכי התביעה האזרחית והאפשרויות הקיימות
קיימים שני הליכים אזרחיים שבמסגרתם אפשר לפעול. הראשון הוא תביעה אזרחית שתוביל לפסיקה המשמשת כראיה להליך הפלילי. השני הוא תביעה אזרחית שתיגרר לפלילים ובמסגרתה תוגש התביעה להרכב השופטים שהרשיע את הגורם המטריד בדין הפלילי. הליך זה יוכל להתקיים רק בחלון זמנים קצר מאוד ועליו להיות מוגש תוך 30 ימים בלבד מרגע שניתן פסק הדין בתיק.
סוגי הנזקים שניתן לתבוע בגינם פיצויים
הנזקים שניתן לתבוע בגינם פיצוי כספי הם מגוונים ובכל אחד מהם, נדרש להוכיח את הנזק שנגרם כתוצאה מההטרדה עצמה:
הפסד השתכרות בעבר ובעתיד
כאשר ישנו הפסד בשכר בעקבות קושי להתקדם בעבודה או בכלל לעבוד (הדבר יוכח בהתאם לאחוזי הנכות התפקודיים שייקבעו על ידי מומחה).
כאב וסבל
זהו רכיב שמתייחס לפגיעה רגשית מתמשכת כמו דימוי עצמי נמוך, חוסר אמון, חוסר הנאה מיחסי מין ובכלל מהחיים עצמם.
טיפולים שיקומיים ונפשיים
אם וככל שהתקיימו ומתקיימים טיפולים נפשיים ממושכים לרבות טיפולים תרופתיים, אלטרנטיביים, שיקומיים וקוגניטיביים.
הזדקקות לעזרת הזולת
ברכיב זה נהוג לשקלל כל הוצאה שנובעת מהצורך להסתייע בגורם שלישי, כמו למשל עזרה תפקודית בעבודות הבית.
רכיב פיצויים נוסף מתייחס להטרדה המינית עצמה. על פי החוק למניעת הטרדה מינית, ניתן לקבל פיצוי כספי בסכום של עד 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק, או תוך הוכחת נזקים במסגרת תביעת פיצוי מוגדל.
סוגיית ההתיישנות
חוק ההתיישנות בישראל לעבירות של תקיפה או הטרדה מינית עומד על 7 שנים מיום המקרה. לפיכך, את התביעה ניתן להגיש עד 7 שנים מיום המקרה, למעט מקרים שבהם העבירה בוצעה בקטינים שטרם מלאו להם 18. אם ההטרדה המינית בוצעה בקטינ/ה, שבע השנים מתחילות להיספר רק מיום שמלאו להם 18, כך שהתביעה תתיישן כשימלאו להם 25 שנים.
חוק זה הינו חוק אזרחי ולכן איננו זהה להתיישנות שתחול על הליכים פליליים. לכן גם אם נפתח תיק פלילי לאותו המטריד לאחר מסגרת שבע השנים, ייתכן שלא יהיה ניתן לתבוע אזרחית. לעניין ההתיישנות יש כמה וכמה חריגים ולכן מומלץ בכל מקרה להתייעץ עם עורך דין המתמחה בהטרדה מינית ובהגשת תביעה אזרחית מתאימה. לפגישת ייעוץ ללא התחייבות להגשת התביעה בקרו באתר של עו"ד דורון ויינרייך בכתובת: https://www.dw-law.co.il